Eind 2017 begonnen we met de voorbereiding. Na drie succesvolle poëziepodia wilden we vernieuwing. Nieuwe talenten opsporen, een hoger niveau, een verrassende locatie. KUnSTPLAATS-waardig. We organiseerden een poëziewedstrijd (maximaal 2 gedichten per persoon).

Er waren 40 inzendingen. Ik anonimiseerde die en stuurde ze naar de jury. Deze selecteerde een top-20. Ik koppelde de gedichten weer aan de namen en was verrast door het resultaat. In de selectie elf nieuwe dichters met ieder één gedicht, drie oude getrouwen (waaronder ikzelf) met twee.

In januari begonnen we met de voorbereiding van de middag. Door trieste familieomstandigheden moest ik me in maart terugtrekken uit de organisatie. Marjan Moerman, Christel Groels en Ingrid Blok namen mijn taken over. Ik beperkte me tot de pr. Om diverse redenen zou de presentatie soberder worden dan de afgelopen jaren.

En toen werd het zondag 24 juni. Het uiteindelijk resultaat overtrof mijn verwachtingen. De presentatie door Christel, de kracht van de taal, de omgeving, de dichters en de muziek deden hun werk, omarmd door het publiek. Poëzie in de meest pure vorm. De ruim honderd aanwezigen genoten.
Dit smaakt naar meer, veel meer!

Ed van Berkel
(secretaris Stichting KUnSTPLAATS)